Verslag van de dag: zaterdag


De zaterdag vormde op het TT Circuit Assen tijdens de Motocross Grand Prix of the Netherlands een hoofdrol voor de Nederlanders. In sommige gevallen positief maar er waren ook minder gelukkige momenten. 

Mack Bouwense wint openingsrace als wildcard

Er stonden de eerste dag vijf races op het programma, te beginnen met de EMX Honda 150 Championship. Het Honda Europees Kampioenschap 150 is een mooie springplank naar het grotere werk. De winnaar van deze serie krijgt namelijk een contract aangeboden om een jaar lang voor het Gariboldi Honda team te rijden in het Europees Kampioenschap MX2. Een grote verrassing was er zaterdagmiddag te noteren in de EMX150. Daarin greep onze landgenoot Mack Bouwense, die met een wildcard deelnam in Assen, de eerste plaats. Normaal gesproken rijdt Bouwense in het NK 85cc waar hij tevens aan de leiding gaat in het kampioenschap, maar zaterdagmiddag maakte hij indruk met zijn overwinning in de EK-race.

Coldenhoff doet goede zaken in thuisrace

Het lijkt er uitstekend uit te zien voor Glenn Coldenhoff, zondag bij de MXGP in Assen. Zaterdagmiddag werd de Nederlandse topper in de kwalificatierace voor het grote werk op zondag tweede en dat betekent dat hij een uitstekende uitgangspositie heeft voor een hoge klassering in de Grand Prix van zondag. Antonio Cairoli, de snelle Italiaanse KTM-coureur, die deze kwalificatierace won mag zondag als eerste zijn positie achter het starthek kiezen.


Motorpech nekt Herlings op weg naar eerste positie

Op de speciaal aangelegde zandbaan op het TT Circuit Assen waren er in de MX2 kwalificatie race podiumplaatsen voor de Nederlanders. Echter was diegene waarvan de meesten het verwacht hadden niet op het podium te vinden. Niet Jeffrey Herlings, klassementsleider van de MX2, maar Calvin Vlaanderen en Brian Bogers reden naar een respectievelijke tweede en derde stek in de kwalificatierace. Onze nationale hoop Jeffrey Herlings noteerde de snelste rondetijd in de kwalificatierace maar was erg onfortuinlijk. Na de helft van de race kreeg hij in tweede positie, vlak achter koploper en latere winnaar Prado Garcia, motorpech en moest de strijd staken. Herlings moet zondag vanuit één van de slechtste startposities zien zich naar voren te knokken. Herlings neemt momenteel de eerste plaats in de tussenstand van het wereldkampioenschap MX2 en heeft, na blessureperiode van drie wedstrijden, 43 punten voorsprong op de Zwitser Seewer.


Twee dure fouten Nancy van de Ven, Livia Lancelot wereldkampioen WMX

Française Livia Lancelot is gekroond tot wereldkampioen WMX. De Nederlandse Nancy van de Ven maakte nog kans op de titel en hoopte in haar thuisrace het gat naar de koppositie te verkleinen. Nadat van de Ven de ‘holeshot’ pakte ging ze onderuit in de eerste bocht. Knap vocht ze zich terug richting de top-5. Eenmaal bij het achterwiel aan gekomen van concurrente Lancelot raakten ze elkaar en kwam Van de Ven andermaal ten val. Wederom probeerde van de Ven de opgelopen achterstand goed te maken maar ze kwam uiteindelijk slechts twee seconden tekort voor een podiumplaats en eindigde als vijfde vlak achter Lancelot die daarmee wereldkampioen 2016 is. De winst ging naar de Nieuw-Zeelander Courtney Duncan.


Ton van Grinsven beste Nederlander VMX

De dag werd afgesloten met de Veteran World Cup waar de winst ging naar Mats Nilsson. Best geklasseerde Nederlander was Ton van Grinsven die iets meer dan zeven seconden toegaf op de Zweed. In deze klasse is tevens de vader van de leider in het MXGP kampioenschap Tim Gajser actief. Bogomir Gajser heeft duidelijk meer moeite in het losse zand dan zijn zoon en eindigde als zeventiende.  • Verslag van de dag: zondag

 • Luchtmobiele brigade flexibel en snel op de motor

 • Verslag van de dag: zaterdag

 • Defensie en MXGP Assen: perfect team!

 • TT Hall MX Camping


 • Uitleg over de WK-categorieën

   

  Uitleg over de

 • Motocross traditie in Nederland en België


   

 • 'Best Promotion, Paddock en Infrastructure'


Adresgegevens

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail info@MXGP-ASSEN.com

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01