Rijke traditie in Nederland en België


Motorcross ontstond na de Tweede Wereldoorlog, toen er veel "off-road" werd gereden met oude legermotoren. Uiteindelijk groeide motorcross uit tot een volwaardige sporttak. De motoren worden al enkele decennia speciaal geproduceerd om te crossen. Toonaangevende landen in de geschiedenis van de sport zijn Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, maar ook in Nederland en België kent de sport een rijke traditie met voor velen bekende namen als Stefan Everts, Dave Strijbos, John van de Berk en natuurlijk de ster van dit moment, Jeffrey Herlings, de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds Pedro Tragter.

 

Belg meest succesvolle coureur aller tijden

De sport kent in Nederland en in België een rijke traditie. De Belg Stefan Everts is de meest succesvolle motorcrosser aller tijden met tien wereldtitels en 101 overwinningen. Jeffrey Herlings is de meest succesvolle Nederlander. Hij werd in 2012 de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds Pedro Tragter in 1993 (125cc). In 2013 prolongeerde hij de wereldtitel MX2 voor Red Bull KTM en verbrak met 14 (!) achtereenvolgende GP-zeges en passant het record van Stefan Everts. Ook verbeterde Herlings in 2013 het Nederlands record Grand Prix-zeges van Dave Strijbos. De wereldkampioen van 1986 (125cc) voerde jarenlang de Nederlandse recordlijst aan met 27 overwinningen. Herlings heeft inmiddels meer dan het dubbele behaald. Jeffrey Herlings is de jongste motorcrosser ooit die op achttienjarige leeftijd voor de tweede keer wereldkampioen werd. In 2018 werd de Brabander als eerste Nederlander wereldkampioen in de 'Koningsklasse' MXGP in een rechtstreeks gevecht met 9-voudig wereldkampioen Antonio Caïroli.

MXGP kent ook een jaarlijks wereldkampioenschap voor landenteams, de Motorcross der Naties. Deze wedstrijd wordt op één dag verreden met teams van drie rijders (één per klasse) en wordt in 2019 voor het eerst in  15 jar weer in Nederland verreden, op het TT Circuit Assen. Een variant van motorcross, ontstaan in de Verenigde Staten, is de stadioncross of Supercross, die verreden wordt op een omloop met kunstmatige hindernissen, aangelegd in een sportstadion of sporthal.

Contact

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail Contact

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01