Verslag van de dag: zondag


De zondag vormde op het TT Circuit Assen tijdens de Motocross Grand Prix of the Netherlands een hoofdrol voor de Nederlanders. In sommige gevallen positief maar er waren ook minder gelukkige momenten. 

MXGP Assen: Herlings wint, Cairoli knalt naar 9e wereldtitel

36.000 mensen bezochten over het weekend de derde Motocross Grand Prix of the Netherlands op het TT Circuit Assen, zaterdag 9 en zondag 10 september. Jeffrey Herlings kreeg een staande ovatie met zijn overwinning in de 'koningsklasse' MXGP, maar het echte vuurwerk was letterlijk voor Antonio Cairoli. Hij pakte met de tweede plaats in de MXGP zijn negende wereldtitel motorcross en dat mocht de buitenwereld weten ook. Via knallend vuurwerk werd hem direct na de finale van race één een eresaluut gebracht en amper een seconde later ging de 31-jarige Italiaan op de schouders. Te midden van dolenthousiaste monteurs en begeleiders kreeg de KTM-coureur een spontane huldiging op het circuit. Tijdens de race leek Cairoli rechtstreeks op de eerste plek af te stevenen, maar met nog elf minuten en twee ronden te gaan was het Herlings, gekomen vanuit vierde positie die hem passeerde en zich in leidende positie manoeuvreerde. Die eerste plek behield Herlings tot het einde. Cairoli werd tweede en de Brit Max Anstie werd derde. Voor Jeffrey Herlings verliep race twee ook succesvol. De Elsendorper was onstuitbaar en met een voorsprong van maar liefst 34 seconden op de Duitser Nagl, sloot hij zijn optreden in Assen af. De kersverse wereldkampioen Cairoli werd zesde, maar dat deerde hem niet, zijn negende wereldtitel was binnen.

Jonass nog geen wereldkampioen

Het is Pauls Jonass (Lat) niet gelukt voortijdig de wereldtitel in de MX2 naar zich toe te trekken. Jonass legde een mooie basis voor een eventuele wereldtitel in race 1. Daarin behaalde hij een zwaar bevochten zege, waarbij hij de Spanjaard Jorge Prado Garcia slechts tweehonderdste van een seconde tweede werd. Calvin Vlaanderen, die zowel een Nederlands als een Zuid-Afrikaans paspoort heeft, werd vierde. Maar in race twee kon hij niet optimaal scoren. Met de zevende positie leverde hij juist punten in ten opzichte van zijn naaste concurrent Jeremy Seewer. Deze legde zondag in race twee beslag op de tweede plek en kan volgende week in Frankrijk, wanneer veel tegenslag heeft Jonass, zelfs nog wereldkampioen worden. 


Van de Ven bijna wereldkampioen!

Ze was net als zaterdag oppermachtig in de WMX, Nancy van de Ven. Met haar overwinning in de WK-cross voor vrouwen greep Van de Ven ook de eerste plek in de tussenstand van het WK. Die snoepte ze af van haar rivale Courtney Duncan, die zondagochtend niet verder kwam dan de vierde plaats. Daardoor gaat Van de Ven alleen aan de leiding met twee punten voorsprong op Duncan. ''Het ging gisteren al heel goed en ik wist dat het vandaag ook zou moeten kunnen en gelukkig is dat uitgekomen'', aldus Van de Ven, die geen druk kende. ''Ik heb het gehele seizoen last van spanning, maar de laatste twee wedstrijden is dat helemaal van mij afgevallen. Ook tijdens de race merkte ik geen druk.'' Dat ze blij was met haar twee overwinningen op het TT Circuit lijdt geen twijfel. ''Hier doe je het voor. Hiervoor ben ik in training. Ik zit goed in mijn vel.'' Met alleen de wedstrijd in Frankrijk nog voor de boeg, volgend weekend, lijkt Van de Ven op weg naar de wereldtitel.


Zerava wereldkampioen Veteranen

Voor Martin Zerava begon de tweede dag van de MXGP bijzonder goed. In race twee van de klasse VMX had hij zondagochtend genoeg aan de derde plaats om zich wereldkampioen bij de veteranen 2017 te mogen noemen. De basis voor die titel legde de Tsjech zaterdag al toen hij met de winst in race één. Zerava startte matig en lag na de eerste doorkomst op de achtste plaats. Via een terugval naar de dertiende positie, klom hij vervolgens op om na ronde negen als tweede door te komen. Ook bij de voorlaatste doorkomst had Zerava die positie te pakken, maar in de laatste ronde zakte hij naar de derde plek. Geen probleem, want naaste concurrent Christian Ravalia uit Italië, die gisteren tweede werd, eindige zondag als tiende. Daardoor kwam de wereldtitel in handen van de 44-jarige Tsjech. Beste Nederlander in race twee werd Danny Langenberg uit Tilburg, met de achtste plaats. 


Stuurman en Kroon in EMX150

Dat de Nederlandse crossjeugd zich uitstekend manifesteert liet Kjeld Stuurman zien in de EMX150. In deze juniorklasse gingen de eerste twee plaatsen naar Nederlands crosstalent. Dylan Kroon wist tweede te worden en de twee vaderlandse coureurs hadden maar liefst dertien seconden voorsprong op de Zweed Anton Graaf Nordström die genoegen moest nemen met de derde plaats.Adresgegevens

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail info@MXGP-ASSEN.com

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01