Een prima generale


Een prima generale kende Jeffrey Herlings zaterdag bij de MXGP Assen. Met nog drie minuten te rijden in de kwalificatiewedstrijd van de MXGP, greep Jeffrey Herlings de macht. Op soevereine wijze passeerde hij de man die nagenoeg de gehele wedstrijd aan de leiding ging, de Slowaak Tim Gajser. Door de winst in de kwalificatie mag Herling zondag de beste startpositie kiezen voor de eerste WK race. Veel profijt heeft hij daar naar eigen zeggen wat positie betreft niet van, maar mentaal is het een goede zaak. ''Assen heeft een startterrein waar je eigenlijk vanaf alle plekken wel kopstart zou kunnen pakken. Maar dat je als eerste de kwalificatie beëindigt is wel een mentale opsteker'', aldus Herlings. ''Dit is in ieder geval een goed begin van het weekend.''

Herlings sterk in kwalificatierace MXGP

Herlings hoopt dat het circuit zondag forse sporen heeft, zodat de baan zwaar wordt. “Zo’n zwaar zandcircuit ligt mij wel. Maar de zondag is bij ieder wedstrijd anders dan de zaterdag, maar ik zal alles doen om zondag een mooi resultaat neer te zetten.” In de strijd om de wereldtitel is zijn teamgenoot Antonio Cairoli niet meer tegen te houden. De Italiaan kan zondag zijn negende wereldtitel veilig stellen op het prachtige crosscircuit dat vanaf bijna alle tribuneplaatsen nagenoeg geheel te overzien is. Eigenlijk kan Cairoli vanuit een zetel naar de titel rijden, gezien zijn enorme voorsprong van 96 punten op Herlings. ''Maar het blijft een mechanische sport, dus je moet geconcentreerd blijven.''
Een andere Nederlander die het prima doet, is Glenn Coldenhoff. “Ik voel me in Assen altijd thuis en dit vind ik een speciale plek.'' Het is een motorcircuit, maar hoe het er nu uitziet is geweldig. Ik hoop dat ik succes heb, dat zal voor mijn fans ook heel mooi zijn.” Coldenhoff sloot de kwalificatierace op de negende plaats af. Sven van der Mierden werd vijftiende en Nick Kouwenberg zeventiende.

Van de Ven wint eerste manche in WMX

Wat een geweldige wedstrijd reed onze Nederlandse troef Nancy van de Ven in de WMX. Met overmacht wist de Yamahacoureur uit Vlissingen de eerste race in de vrouwenklasse op haar naam te schrijven. Met die overwinning klom de Zeeuwse in het wereldkampioen van de vierde naar de tweede plaats en ze heeft nu slechts vijf punten achterstand op Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan. Het leek aanvankelijk niet goed te gaan in de vaderlandse Grand Prix voor Van de Ven, want direct na de start kwam ze ten val. Ze bleef evenwel kalm, krabbelde overeind en hervatte vol zelfvertrouwen haar eerste ronde. “Ik wist dat ik veel sneller kan zijn dan de rest en daar vertrouwde ik op”, aldus de 19-jarige coureur. Dat vertrouwen uitte zich in een prima inhaalrace, waarbij Van de Ven vanaf de twaalfde positie binnen één ronde opklom naar de derde plaats. Ze handhaafde zich drie ronden op die positie om daarna twee ronden de tweede plaats in te nemen en in de zesde ronde de kop te nemen. En toen ging het snel. Met een verschil van soms zes seconden per ronde ten opzichte van de concurrenten bouwde Van de Ven haar voorsprong gestaag uit. Ze wist met een kloof van maar liefst 46 seconden op haar naast belager, De Duitse Larissa Papenheimer, de winst te grijpen. “Dit geeft vertrouwen voor morgen”, aldus Van de Ven, die haar naaste concurrent in het WK, Courtney Duncan, niet verder zag komen dan de vierde plaats. Indien de race van zondag net zo verloopt, kan Van de Ven in Assen de nieuwe lijstaanvoerder in het WK voor vrouwen worden.

Davy Pootjes beste Nederlander in MX2 kwalificatie

Het lukte Davy Pootjes in de kwalificatierace van de MX2 niet om zich in de top drie te rijden. Met de zesde plaats sloot de coureur de kwalificatie af. Maar zondag tracht hij te vlammen en hoger te eindigen dan in de kwalificatierace. Pootjes kwam vanaf de vierde plek, klom naar de derde plaats, maar viel later terug en eindigde als zesde. Daardoor was hij niet de beste Nederlander, die eer ging naar Calvin Vlaanderen die vijfde werd. Brian Bogers werd netjes achtste. De winst in de MX2 ging naar de Amerikaan Thomas Covington. 

De Veteranen en EMX150

In de VMX, de klasse voor veteranen, was de Tsjech Martin Zerava de beste. Van start tot finish wist hij de eerste positie op het zware circuit vast te houden. De Nederlander Paul Woldendorp uit het Drentse Yde eindigde als zevende. Aanvankelijk leek hij goede vooruitzichten op een podiumplek te hebben, maar gedurende de wedstrijd zakte hij uit de top drie weg om als zevende de race af te sluiten.

De eerste race van de EMX was een prooi voor de Italiaan Andrea Adamo, met op een prachtige tweede plaats Dave Kooiker.

Het grote spektakel van de MXGP Assen op de prachtige crossbaan van het TT Circuit Assen begint zondag om 08.45 uur met race 2 van de VMX.


Adresgegevens

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail info@MXGP-ASSEN.com

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01