MXoN naar Assen - NederlandDe Motocross of Nations, waarin meer dan 40 deelnemende landen met een afvaardiging van hun beste motorcrossrijders strijden om de overwinning, wordt in 2019 in Nederland verreden. Dat heeft de Youthstream Group, rechtenhouder van het FIM MXGP Wereldkampioenschap, 5 juli 2018 bekend gemaakt. De belangrijkste motorcrosswedstrijd ter wereld die dit jaar in de Verenigde Staten wordt verreden, staat op de voorlopige kalender van het wereldkampioenschap gepland voor 29 september 2019 op het TT Circuit Assen in Drenthe.

Topsportkalender

Voor de organisatie van de Motocross of Nations sluit de Youthstream Group een overeenkomst met Stichting MXGP Assen, organisator van de huidige Motocross Grand Prix Assen. De nationale motorbond, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, diende eind 2016 al een verzoek in bij NOC / NSF voor plaatsing van de Motocross of Nations op de topsportkalender. Het evenement staat daar voor 2019 op en komt met die status in aanmerking voor landelijke subsidie. Ook Provincie Drenthe en Gemeente Assen verlenen steun aan het evenement dat van het Circuit van Drenthe de enige huidige circuitfaciliteit ter wereld maakt met zowel een WK Motorwegrace als een WK Motorcross op hetzelfde terrein.

Patrice Assendelft, directeur van de KNMV: " wij zijn als motorbond verguld met de bevestiging dat de meest prestigieuze motorcrosswedstrijd ter wereld in Nederland kan worden georganiseerd. Ik ben ook trots op de manier waarop we samen met organisatoren en overheden zijn opgetrokken in de lobby richting NOC / NSF en Youthstream. Nederland speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de sport en als ik kijk naar het huidige niveau van onze sporters dan kan ik zeggen dat ik geloof in de allereerste overwinning voor Nederland."

Lee van Dam en Theo Verdegem, namens de organiserende stichting MXGP Assen:Wij zien de Motocross of Nations als de Olympische Spelen van de motorcross. Fans van over de hele wereld reizen mee om hun land aan te moedigen, de sfeer is ongekend! Na 4 jaar WK motorcross in ‘de kathedraal van de motorsport’ wordt dit voor onze bezoekers, onze sponsors en voor ons als organisator de spreekwoordelijke kers op de taart."

Zeldzame krachtmeting

De Motocross of Nations, of MXoN, vormt een voor motorcrossfans zeldzame krachtmeting tussen de vers gekroonde kampioenen uit het wereldkampioenschap en de supersterren uit een ander groot motorcrossland, de Verenigde Staten. Sinds 2013 doen er gemiddeld 40 verschillende landen mee met een afvaardiging van elk drie rijders. Frankrijk won de laatste vier MXoN-evenementen. In 2016 eindigde Nederland ten koste van België (vierde) voor het eerst in 15 jaar op het MXoN podium en herhaalde die podiumklassering een jaar later tijdens de MXoN in Engeland. De meest succesvolle landen in de geschiedenis van de MXoN zijn Groot-Brittannië, België en de Verenigde Staten.

Sterkste NL team

In de 70-jarige geschiedenis van het evenement stond Nederland 12 keer op het podium, maar nog nooit op de hoogste trede. De kansen op een allereerste landsoverwinning stijgen naarmate de ster van Jeffrey Herlings stijgt. De Brabander is met 3 wereldtitels en een snel groeiend aantal GP-overwinningen in de koningsklasse de meest succesvolle motorcrosser die Nederland ooit gekend heeft. Herlings werd in 2017 in zijn debuutjaar in de ‘koningsklasse, MXGP’ direct vice-wereldkampioen en dit jaar moet zelfs de Italiaanse grootheid Antonio Caïroli (9 wereldtitels), zijn meerdere erkennen in de Nederlander. De MXoN in 2019 markeert met hoge waarschijnlijkheid de allereerste keer dat een Nederlandse MXGP-wereldkampioen de landskleuren verdedigt.

85 jaar na eerste wedstrijd

Drenthe heeft een rijk verleden als het gaat om het organiseren van het wereldkampioenschap motorcross. De Motorclub Assen en omstreken, die zitting heeft in de Stichting die de MXoN gaat organiseren is de oudste motorclub van Nederland en in 2019 is het precies 85 jaar geleden (1934) dat diezelfde motorclub de allereerste officiële internationale motorcrosswedstrijd van Nederland organiseerde in het Drentse Norg.Contact

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail Contact

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01