TeamNL bekent kleur op Provinciehuis DrentheDe aankondiging van TeamNL voor de Monster Energy FIM Motocross of Nations. Coureurs Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Calvin Vlaanderen en Roan van de Moosdijk landden per helikopter bij het Provinciehuis te Drenthe, waarna de presentatie onder leiding van Jan de Rooy plaatsvond in de Statenzaal. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van Provincie Drenthe, Burgemeester Marco Out van Gemeente Assen en Guido Becchis van Youthstream gaven samen met organisatoren Lee van Dam en Theo Verdegem hun kijk op het evenement dat op 28 en 29 september wordt georganiseerd op het TT Circuit Assen.

Tijdens de presentatie werd ook de ‘oude poster’ onthuld, gebaseerd op de poster van de Motocross of Nations die in 1954 te Norg werd verreden. Het evenement op 28 en 29 september aanstaande vindt precies 65 jaar na dit evenement plaats en 15 jaar na de laatste Nations op Nederlandse bodem. Ook de eerste Nations ooit, die van 1947, werd verreden in Nederland, in Wassenaar. Voor het evenement op Assen eind september werd de lay-out van een gewijzigde, veel langere baan onthuld. 

TeamNL in de sterkste opstelling naar MX of Nations 
Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Calvin Vlaanderen en Roan van de Moosdijk vormen TeamNL tijdens de Motocross of Nations (MXoN). De landenwedstrijd, het grootste motocrossevenement ter wereld, wordt op 28 en 29 september verreden op het TT Circuit in Assen. 

Teammanager Patrice Assendelft heeft voor een team van vier coureurs gekozen, hoewel er tijdens de MXoN slechts drie aan de start mogen verschijnen.

 “Met Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff hebben we twee wereldtoppers die uitkomen in het WK MXGP. Herlings heeft door blessures slechts twee GP’s gereden dit jaar, maar wist hier direct wel te winnen. Hij zal fit zijn tijdens de MX of Nations. En met Coldenhoff hebben we nog een coureur in de zwaarste klasse die om de overwinning mee kan doen”, is Assendelft overtuigd. Net als Herlings kende Calvin Vlaanderen, die uitkomt in de MX2-klasse, ook een seizoen met veel blessureleed. “Maar tijdens de afgelopen races heeft Calvin laten zien dat hij tot de wereldtop behoort.”

Verrassing
Verrassing Grootste verrassing in de selectie is Roan van de Moosdijk. De 18-jarige Eindhovenaar komt uit in het Europees Kampioenschap, waar hij op dit moment aan de leiding gaat. “Roan is een groot talent die dit seizoen enorme stappen heeft gemaakt. Tijdens de finale van de Dutch Masters, het sterkst bezette kampioenschap na het WK, wist hij op onnavolgbare wijze te winnen. Hij was daar sneller dan tal van coureurs die normaal gesproken in het WK uitkomen.” 

Omdat het niveau van de vier coureurs in TeamNL zo hoog is, heeft Assendelft besloten nog geen definitieve keuze te maken. “Vlaanderen en Van de Moosdijk zijn beide coureurs van wereldniveau. Zij ontlopen elkaar weinig”, zegt Assendelft. “Er staan nog een aantal stagedagen in het diepe zand gepland, waarin we zo goed als mogelijk dezelfde rijschema’s als tijdens de MXoN gaan aanhouden. Aan het eind van die voorbereiding hakken we als team de knoop door wie er zal rijden. Deze aanpak is in volledige overeenstemming met de rijders afgesproken”

Thuisrace
Thuisrace Voor TeamNL betekent de MXoN op het TT Circuit een thuisrace. Op het racecircuit wordt speciaal een crossbaan met tal van spectaculaire hellingen aangelegd. “Het is geen permanent circuit, dus niemand kent het. Dat is geen voordeel voor ons. Maar met 50.000 Oranjefans op de tribunes zullen onze coureurs net iets extra kunnen geven.”

MX of Nations
MX of Nations De MX of Nations wordt gezien als de Olympische Spelen op het gebied van motocross. Ieder jaar wordt het kampioenschap in een ander land verreden. Zo’n veertig landen komen met hun beste coureurs naar Assen. Er wordt gereden in drie klasses: de MX1 (450cc), MX2 (250cc) en MX Open (450cc en 250cc). Elke coureur rijdt twee races. Hoe hoger de positie, des te minder punten ze krijgen. Het zwakste resultaat mag worden geschrapt. Het team dat de minste punten verzamelt is wereldkampioen.

Afgelopen jaar leverde Nederland tijdens de MXoN in de Verenigde Staten, met Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen, een fantastische prestatie door als tweede te eindigen. 


Contact

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail Contact

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01