Spannende eerste dagWat was het spannend in de kwalificatie om de beste startplaatsen voor het wereldkampioenschap motorcross voor landenteams, de Monster Energy FIM Motocross of Nations (MXoN). Op de speciaal voor het evenement voor de tribunes en gebouwen aangelegde zandpiste op het TT Circuit Assen wist het Belgische motorcrossteam zich van de beste startplaats te verzekeren. Kevin Strijbos en Jeremy van Horebeek wisten met respectievelijk de tweede en de derde plaats in de kwalificatie het Nederlandse team van pole position af te houden. De tweede plaats van Calvin Vlaanderen en de derde van Glenn Coldenhoff waren gelijk aan die van België. Het resultaat van de derde rijder gaf uiteindelijk de doorslag en dat viel uit in het voordeel van België. Onze landgenoot Jeffrey Herlings, die vanuit het achterveld moet komen en bijna het gehele veld moest passeren, eindigde als vijfde, terwijl de derde Belg, Jago Geerts vierde werd.

België en Nederland favoriet

Zondag zal de strijd om de felbegeerde Chamberlain Trophy waarschijnlijk ook worden betwist door België en Nederland, met als derde favoriet Amerika. Wat dat betreft was de kwalificatie van zaterdag een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen in de cross, want in de kwalificatie eindigde Amerika zaterdagmiddag op de derde plaats. Bij hen was John Cooper de grote man, Hij wist de tweede kwalificatierace te winnen. Reikhalzend wordt dan ook uitgekeken naar de drie manches waarin het wereldkampioenschap voor landenteams wordt beslist. Maar liefst 34 landen komen in de baan. TeamNL stond de afgelopen drie edities op het erepodium, maar in de 72-jarige geschiedenis van het evenement wist Nederland nog nooit te winnen. Dat gaat, als het aan Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen ligt, morgen veranderen.

Tienduizenden

In Assen hebben inmiddels tienduizenden motorcrossfans uit de gehele wereld hun opwachting gemaakt. Vanaf donderdag liep de evenementcamping op het circuit al vol en op vrijdagavond waren enkele duizenden fans getuige van de presentatie van de teams op de baan. Veel fans maken gebruik van speciale campings in de directe omgeving van het TT Circuit, maar ook hotels, B&B’s en pensions in nagenoeg geheel Drenthe, hebben profijt van de ‘Motocross des Nations’. Het evenement, naar Assen gehaald door promotor LDP International en de Motorclub Assen verenigd in Stichting MXGP Assen, markeert de eerste Motocross of Nations op Nederlandse bodem in meer dan 15 jaren.

Hoog bezoek

Het TT Circuit Assen krijgt hoog bezoek, want niemand minder dan Koning Willem-Alexander zal de derde en beslissende manche op het TT Circuit Assen meemaken. Hij komt omstreeks 15.00 uur op het circuit aan. Het wedstrijdprogramma begint zondag al om 08.35 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het TT Circuit Assen


Contact

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail Contact

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01