TeamNL wereldkampioen motorcross; glansrol ColdenhoffMet imponerende optredens van Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen, van wie Coldenhoff een glansrol vervulde, heeft het Nederlandse team voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel motorcross voor landenteams binnengehaald. Op een kletsnatte crossbaan op het TT Circuit Assen, en onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander, was TeamNL superieur bij de Monster Energy FIM Motocross of Nations. Met een voorsprong van maar liefst 29 punten op rivaal Belgiė schreef Nederland geschiedenis. Belgiė werd tweede en Engeland kwam verrassend op de derde plaats met 58 punten. Coldenhoff speelde met twee overwinningen een glansrol. De winst was een revanche voor de laatste drie jaren, toen Nederland telkens tweede werd.

Verschil in de laatste fase gemaakt
Het zag er in de eerste race nog niet naar uit dat Nederland zou domineren. Jeffrey Herlings en Calvin Vlaanderen lagen aanvankelijk nog niet in een positie die veel perspectief bood. Herlings kwam als achtste door en Vlaanderen als zestiende. Maar naarmate de race vorderde klommen de Nederlanders op. Na de tiende ronde lag Herlings vijf en Vlaanderen elf en zakten de Belgen iets terug. Het verschil werd in de laatste fase van de wedstrijd gemaakt. Herlings vocht zich naar plek twee achter Gajser en Vlaanderen klom door naar plaats elf. De Belgen daarentegen zakten weg. Van Horebeek werd zesde en de tweede Belg Jaco Geerts viel zelfs uit.

Het was Zwitserland dat verrassend goed voor de dag kwam en de tweede plaats voor zich opeiste na de eerste race. Jeremy Seewer legde beslag op de vierde plek en Valentin Guillod werd negentiende, samen genoeg om de tweede plek achter Nederland in te nemen. In race twee bouwden onze landgenoten de voorsprong stevig uit. De overwinning van Glenn Coldenhoff zorgde voor een enorme boost en de tiende plek van Calvin Vlaanderen daarbij opgeteld resulteerde in een forse uitbouw van de voorsprong. Nederland had 23 punten na de tweede race en Zwitserland viel helemaal terug naar plek vijftien. Frankrijk profiteerde en stootte door naar plaats twee. Echter op ruime achterstand van Nederland. De kloof bedroeg maar liefst 26 punten.

In de laatste en beslissende race kwamen de twee wereldtoppers van Nederland in actie, Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff. Zij lieten zien uitstekend overweg te kunnen met de barre omstandigheden. Vooral Glenn Coldenhoff, die zijn prestatie van de tweede race herhaalde en overtuigend won, speelde een glansrol. De Brabander werd voor het tweede jaar op rij de meest succesvolle coureur van de Motocross of Nations. Herlings wist ondanks enige tegenslag de vierde plaats te grijpen en daarmee de grote voorsprong op de concurrentie veilig te stellen. Eenmaal over de finish barstte het feest los. Oranje rookbommen, het geluid van ronkende motorblokken en vuurwerk zorgden er mede voor dat de Nederlandse crossfans uit hun dak gingen. Het feest was compleet toen Koning Willem-Alexander het Nederlandse team op het podium feliciteerde.

Ruim 50.000 bezoekers
De Monster Energy FIM Motocross of Nations markeerde de eerste editie van het evenement op Nederlandse bodem in 15 jaar en de eerste overwinning voor Team Nederland in de 72-jarige geschiedenis van het evenement dat in 1947 in Wassenaar voor het eerst werd georganiseerd. Over het weekend bezochten ruim 50.000 fans afkomstig uit meer dan 45 landen het TT Circuit Assen. 34 landen stonden aan de start, waarvan er diverse een ambassadeur hadden afgevaardigd. Het evenement stond met steun van het Ministerie van VWS op de NOC/NSF topsportkalender 2019.


Contact

Stichting Motocross Grand Prix Assen

p/a LDP International b.v.

Office Amelte 22
9404 EL Assen The Netherlands
Phone (+31) (0)592 - 318 055
Fax (+31) (0)592 - 312 614
E-mail Contact

www.MXGP-ASSEN.com

KVK nummer 62539981
BTW Nummer NL8548.58362.B01